Hvidovre Hospital huser Danmarks største fødeafdeling, som årligt hjælper 7.200 børn til verdenen. Siden sommeren 2021, har jordemødrene kunne hjælpe de fødende kvinder med brugen af lattergas. Jordemødrene er glade for, at kunne tilbyde en smertelindring, som virker bedre end varmepakning, men har færre bivirkninger end en epiduralblokade.
”Der er flere gange, hvor vi ikke får ringet til anæstesien, fordi lattergassen dækker den fødendes behov for smertelindring. Jeg har nu et medicinsk alternativ. Det havde jeg ikke før, hvor jeg gik fra steriltvandspapler (kendt som ’bistik’ i folkemunde), varme omslag, et badekar og jordemoderomsorgen til epidural. Der var ingen overgang i det medicinske. Og det har jeg nu.”, siger Maria Hassing, som er klinisk supervisor og basisjordemoder på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital.
Jordemødrene på fødeafdelingen er glade for, at de nu har et medicinsk redskab med en dokumenteret effekt, som de kan anvende sammen med jordemoderomsorgen. Brugen af lattergas skaber et supplement mellem varmepakning og epiduralblokade.
Lattergassens effekt aftager hurtigt, og det er muligt at bruge gassen i alle faser af fødslen. Den kan give den fødende ro til at arbejde med opstartsveerne.
Jordemødrene anvender også lattergas ved håndtering af bristninger. Basisjordemoder Vibe Lannov fortæller, at jordemødrene bruger gassen som et effektivt redskab til, at skabe en positiv oplevelse hos den fødende. Her har lattergas den positive effekt, at ud over den smertelindrende lindring, virker lattergassen også afspændende og beroligende.
”For os der ikke har nålestræk, virker det ikke skræmmende, når man siger at patienten skal trække vejret ind og så kommer det et stik. Men her virker lattergassen til, at de kan slappe af og få syningen overstået. Og så kan de nyde deres baby”, tilføjer Maria Hassing.
EN TRYG TILFØJELSE TIL VÆRKTØJSKASSEN
Jordemødrene føler sig trygge i deres daglige arbejde med lattergas. Trygheden er baseret på undervisning og grundig oplæring.
”I vores team (supervisorteamet, red.) går vi meget op i, at man skal føle sig tryg i anvendelsen. Og vi kommer gerne og viser hvordan. Og vi kan altid ringe til Strandmøllen for at få yderligere undervisning og rådgivning forklarer Maria.